Kurczaka z warzywami piekę pod pierzynką. Jeden dodatek sprawia, że smakuje obłędnie
Gdy mam ochotę na specjalną zapiekankę z mięsem drobiowym, robię ją z kremowym sosem z dyni, marchewki i cebuli. Dzięki tym dodatkom danie jest lżejsze i pełne smaku. Genialny smak sosu pochodzi on nie tylko z warzyw i przypraw, ale także z prostego produktu ze słoika.
Jak zrobić zapiekankę z kurczaka z dynią?
Moja zapiekanka jest tak dobra, bo marynuję kurczaka w musztardzie Dijon. Dorzucam ją też do śmietany z serem, którą zalewam mięso i warzywa zapieczone wstępnie w bulionie. Całość zasypuję serem i trzymam w piekarniku, aż zyska smakowity złocisty kolor.
Gdy sięgam po musztardę z nowego słoika, zawsze jej próbuję. Nawet poszczególne partie jednego produktu różnią się ostrością i przeważnie są bardzo słone. Warto więc sprawdzić smak, by ewentualnie zmienić dawkę w przepisie albo zmniejszyć dodatek soli.
Przepis: Zapiekanka z kurczaka z dynią
Pieczone mięso drobiowe w kremowym sosie serowym z kawałkami dyni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 342 w każdej porcji
Składniki
- 0,75 kg filetów z kurczaka
- 0,75 kg miąższu dyni
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka śmietany 30%
- 150 g startego żółtego sera
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Marynowanie kurczakaPokrój kurczaka na kawałki, nasmaruj łyżką musztardy, lekko osól i posyp pieprzem. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Pieczenie warzywPokrój dynię w kostki, cebulę posiekaj, a marchewkę potnij na plasterki i mniejsze kawałki. Zalej warzywa bulionem, dopraw do smaku, dodaj pestki dyni i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
- Przygotowanie sosuZagrzej śmietanę i zanim zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i dodaj gałkę muszkatołową, połowę sera oraz pozostałą musztardę. Połącz składniki, aż powstanie gładki sos, po czym dodaj do niego natkę.
- Robienie zapiekankiOsącz kurczaka z marynaty i podsmaż na oleju przez kilka minut, a gdy mocno się zrumieni, dołóż go do warzyw i zalej sosem śmietanowym. Posyp z wierzchu resztą sera i trzymaj w piekarniku jeszcze około 15 minut, aż się przypiecze.
Czym najlepiej zalać zapiekankę?
W najprostszej wersji danie można zapiekać z sosem pomidorowym, ale nic nie smakuje tak dobrze, jak biały sos serowy. Można przygotować go jak w przepisie z tłustej śmietany i tartego sera.
Gdy jednak chcę, by masa była lżejsza, biorę dużą łyżkę masła i podgrzewam na nim 2 płaskie łyżki mąki. Łączę składniki, a następnie zalewam pełną szklanką mleka i wyłączam gaz. Dodaję 2 łyżki śmietany i 50 g żółtego sera, po czym doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Robię też jeszcze inną wersję ze śmietaną 12 lub 18% tłuszczu i jajkami. Na 200 ml biorę całą sztukę lub dwa żółtka. Mieszam i doprawiam w zwyczajowy sposób.
Jaki ser do zapiekanki z kurczakiem?
W tym daniu można użyć każdego rodzaju żółtego sera, choć najczęściej poleca się goudę, edama, ementalera, radamera czy wędzoną mozzarellę. Bardziej wyrazisty w smaku będzie cheddar i parmezan. Ten ostatni jest dość suchy, dobrze więc połączyć go ze śmietaną, a wierzch dania posypywać wtedy, gdy składniki są przykryte sosem.